PONAD 100 gatunków
pieczywa
56 LAT
HISTORII
lat historii
OD 1978 na Placu Pocztowym w Zielonej Górze
piszą o nas
PRASA
  • 18.09.2010

    ACH TEN SMAK, TEN ZAPACH…
    Chleb jest symbolem życia, nigdy się nie znudzi. Chleb trzeba szanować, a już broń Boże nie wolno wyrzucać do śmietnika. Lepiej oddać świnkom.

    Siadamy w malutkim kantorku między sklepem a piekarnią. Dziewiąta rano, nocna zmiana poszła już do domu. Pracuje tylko sklep, do którego po świeży chleb i bułki co rusz wpadają klienci. Już od wejścia roznosi się…

    czytaj więcej
  • 30.10.2009

    NASZ DOBRY POWSZEDNI.
    – Kiedyś to był chleb! – wzdychamy, wspominając smaki dzieciństwa. Czy na pewno dzisiaj nie da się kupić dobrego pieczywa?

    Najbardziej zbliżony do tego pieczonego przez nasze babcie i prababcie jest chleb baltonowski. Robi go większość piekarni. To chleb na zakwasie, wytwarzany na bazie mąki żytniej i pszennej. - Kiedyś wszystkie chleby…

    czytaj więcej
  • 23.04.2006

    CHLEB ICH POWSZEDNI
    Ulicą toczy się pełna zakrętów historia. Pod piekarnią kolejka. Po chleb od Rzepki zawsze stały ogonki. Najpierw – na Srebrnej Górze, potem…

    Piekarską tradycję rodziny Rzepków zapoczątkował po wojnie Stanisław.

    Gdy w 1945 r. z rodzinnego miasteczka rusza na zachód w poszukiwaniu życiowej szansy, nie ma jeszcze 17 lat. W pie- karni na ul. Reja pyta o pracę.

    czytaj więcej
  • 9.07.2005

    NIE SAMYM CHLEBEM…
    Teczka leżała w piwnicy. Cudem nie padła ofiarą kolejnych porządków. Z powodu wystawy nagle stała sie ważna.

    Skórzana, pojemna, z przegródkami kiedyś mieściła całe biuro: księgowość, podatki, zaopatrzenie, pieczątki. Także te ze starymi cenami za chleb, kiedy kosztował 6 i 7 zł.

    czytaj więcej
  • 19.05.2003

    Dawniej wystarczyło piec jeden rodzaj pieczywa.
    Chleb prosto z pieca. Do piekarni pukamy około czwartej nad ranem. Dla piekarzy to środek dnia. Dnia pracy.

    - Takie wczesne wstawanie to dla dziennikarzy nie jest chleb powszedni. Zaskoczyliście mnie punktualnością – wita nas właściciel piekarni Waldemar Rzepka. Z zawodu jest nauczycielem wychowania technicznego…

    czytaj więcej